History

Alles begon toen een drietal vrienden aan de toog van hun sportclub zich vaak ergerden aan de muziek die op de meeste standaardfeestjes gespeeld wordt. Als men dan al eens  een stevigere schijf speelt, dan moet het steeds na amper een handvol seconden alweer vééél stiller staan … Omdat het onder meer de periode was van “De Zwaarste Lijst” op Studio Brussel, dachten we eens een avondje te organiseren met “onze”muziek, en oh ja, waarom niet met een livebandje?

Headbanger’s Balls Fest I werd een soort “geslaagde try-out” in ons sportclublokaal met een 80-tal enthousiaste rock- en metalliefhebbers die er een hels feestje van gemaakt hebben. Twee livebands aangevuld met DJ-sets deden TC Isis daveren op zijn grondvesten!

“Dit doen we opnieuw!!!”, dacht Pascal Glorieux ‘alias Pascal Headbanger’s Ball’ en heel snel waren mede-organisatoren van het eerste uur enthousiast om hier hun bijdrage aan te leveren. Samen met Pascal vormden Jurgen Callens en Kurt Gymonprez een team die Headbanger’s Balls Fest II zou voorbreiden. Zou het iets groter en meer mogen zijn? Jazeker, maar hiervoor moest ons team groter en sterker worden. Daarom sloten Stefaan Verhelle, Evelyn Lagae, Dimitri Creaynest en Dieter Balcaen aan in ons team.

Headbanger’s Balls Fest II ging door in het JOC te Izegem. De zaal, met een capactieit van 400 mensen, liep aardig vol dankzij een line-up waarvan we toen op voorhand eigenlijk konden van dromen.

Drie Belgische metalbands met een stevige livereputatie, met als headliner het Brugse After All. Dit alles werd aangevuld met een afterparty verzorgd door MFH, de coverband die onze eerste editie wist te “headlinen”.

Ok, 300 bezoekers op een tweede editie … Het was instant moeilijk om onze ambitie voor een “full house” voor onze derde editie in toom te houden! Headbangers’s Balls III was born!!

Een headliner van buiten onze grenzen, Izegrim, voerde een fels gesmaakte line-up aan. Een ‘sterke affiche’ zeiden velen, getuige de op voorhand uitverkochte derde editie!!

Voor de Headbanger’s Balls Fest editie van 2015 werd uitgeweken naar de grotere zaal Sok in Kachtem, want stilstaan is achteruitgaan. HBF staat voor variatie en dat uitte zich in de verschillende stijlen on de line-up: De black metal van Saille, de stevige heavy metal van Hell City, stoner rock uit Brugge die gebracht werd door Cowboys & Aliens, de progressieve metal van Dyscordia, recidivisten After All en metalgrootheid Vicious Rumors.

Dat dit gesmaakt werd door het publiek bleek toen de organisatie andermaal het bordje “SOLD OUT” mocht ophangen.

Het stond in de sterren geschreven dat HBF 2016 een topeditie zou gaan worden, al begon deze in mineur toen System Overthrow zijn optreden moest annuleren. Er werd in allerijl een vervanger gezocht en gevonden in Turbo Warriors of Steel die de tent al bij de eerste tonen in vuur en vlam zette. Wie dacht dat een polonaise niet bij metal paste, was er aan voor de moeite.

De energie die dat jaar in de zaal hing – met dank aan de bands en het fijne publiek – was onbeschrijfelijk, want niet alleen de Warriors waren in grote vorm, ook onder andere Fields of Troy, Evil Invaders, Guilty as Charged en Evergrey zorgden voor een onvergetelijke dag (en nacht).

2017. Een wens komt uit. Wat hebben we lang gedroomd van een zaal als De Leest. De natte droom van de Headbanger’s Balls Fest-organisatie. De capaciteit van deze zaal geeft 800 aan; een verdubbeling ten opzichte van een goede twee jaar eerder. Dus worden kosten noch moeite bespaard om met de beste affiche ooit voor de pinnen te komen. Thurisaz ontgoochelt nooit en de mannen van Cowboys & Aliens mogen zich ondertussen ereburgers van Izegem noemen. Het feestje van de avond werd verzorgd door de olijke Duitsers van Freedom Call, maar mensen kwamen van heinde en verre – er werd Spaans, Duits en Pools gesproken – om opkomend geweld Amaranthe te aanschouwen

800 blije gezichten, acht topbands en één van de warmste dagen – want ook de zon was van de partij – van het jaar zorgden voor een meer dan fantastische  editie. We zijn daar iedereen zeer dankbaar voor.

En toen stopte de wereld met draaien …

Onze geliefde collega, Headbanger’s-opperhoofd en vriend Jurgen Callens komt te overlijden. Een afgrijselijk moment voor famillie, vrienden en collega’s in het bijzonder en voor de hele metalcommunity in het algemeen. HBF lag even ver van onze gedachten vandaan.

Door de hartverwarmende steun van de vele mensen rondom ons, werd er uiteindelijk besloten om er toch voor te gaan: Headbanger’s Balls Fest 2018 is een feit. Jurgen zou het zo gewild hebben!

Balls will bang again

Een tweede keer De leest uitverkopen – met een staand publiek -, het is nooit eerder vertoond. Dat is een combinatie van een gevarieerde line-up en een fantastisch publiek (een welgemeende thank you!)! De editie 2018 zou een overgangsjaar worden, maar is meer dan dat; de organisatie (met nieuweling Eef in de rangen) schakelt een vitesse hoger en brengt wereldbands als Flotsam & Jetsam en Avenging – Crimson Glory – Benji (beide nog geboekt door Jurgen Callens – twee droombands van hem) en Rotting “fucking” Christ naar wereldstad Izegem. En de zon is ook weer van de partij.

Revelatie Growing Horns mag het festival openen en doet dat met verve. De eerste doommetalband ooit op HBF, maar waarschijnlijk niet de laatste. De andere bands kunnen na deze bom niet anders dan topoptredens weggeven; wat ze dan ook doen. Van Fire Down Below over Guilty as Charged naar Off the Cross, allen zijn in bloedvorm. En dan moesten de grote kleppers nog volgen. De afwezigen hadden ongelijk!

Op naar editie 2019? Hell yeah!

Voor de editie van 2019 starten we hier eens niet met: ”De zon was van de partij”, want deze liet het geweldig afweten. Maar niet getreurd, want de foyer werd omgetoverd tot een gezellige ontmoetingsplaats met bijhorende drankgelegenheid. Wie het ook gene ene moer kon schelen of de zon scheen of niet, waren de bands. Er moet iets in het Izegemse water zitten, want deze waren alweer in bloedvorm. Carneia opende de debatten en deze zouden niet meer gesloten worden tot na de fabuleuze hoofdact.

De locals van Chalice vierden hun 100ste optreden op het podium van De Leest en Ostrogoth wist zich meer dan staande te houden tussen het zware geweld van Komah en Dagoba. En dan moesten de Zweedse totale metallers van Enforcer en Portugese Goden Moonspell nog komen.

Euh, wacht eens….. Moonspell in Izegem? Ongezien! Een zware taak rust op de schouders van de organisatoren om dit nog eens te overtreffen. En avant.

 

Geen enkele editie zou een geslaagde editie geweest zijn zonder sponsors, toeschouwers en crew. DANK AAN ALLEN!!

 

Wordt vervolgd \m/

 

De organisatoren: Evelyn Lagae – Sascha Oosterlinck  – Eef Vanpevenaeyge – Kurt Grymonprez – Pascal Glorieux