Het Nieuwsblad – 19/12/2018 – Stephanie Demasure

De zevende editie van het metalfestival Headbanger’s Balls Fest vindt op 5 mei plaats in De Leest. Het wordt de eerste editie zonder medeorganisator Jurgen Callens. “We hebben getwijfeld, maar we willen zijn werk verder zetten.”

Jurgen Callens stapte in augustus uit het leven. Hij was gepassioneerd muziekliefhebber en een van de voortrekkers van het metalevenement. Jurgen kende heel veel mensen in het wereldje. Hij kon de afgelopen jaren straffe bands naar Izegem halen.

“We hebben getwijfeld of we verder konden gaan”, zegt Pascal Glorieux. Hij startte het Headbanger’s Balls Fest enkele jaren geleden samen met Kurt Grymonprez. “Jurgen was een van de voortrekkers. De schok van zijn overlijden was zo groot, dat we niet meteen dachten aan de toekomst.”

Takenpakket verdeeld

In september zaten de organisatoren toch weer samen rond tafel. Om te zien hoe het verder moest. Uiteindelijk was iedereen het erover eens: van stoppen kon geen sprake zijn, in naam van Jurgen. Zijn takenpakket werd verdeeld en het team werd versterkt met Eef Vanpevenaeyge. Hij staat vanaf dit jaar in voor de communicatie en de perscontacten.

Jurgen boekte trouwens nog twee van de acht bands voor de zevende editie. Een ervan is Flotsam & Jetsam, een internationale topper. “Het is bijna ironisch. Jurgen heeft vier jaar hard gelobbyd om hen te programmeren. Volgend jaar zijn ze er eindelijk en nu kan hij het zelf niet meer meemaken”, zegt Pascal.

Flotsam & Jetsam, maar ook Avenging Benji, de andere band die Jurgen programmeerde, besloten om iets speciaals te doen in zijn nagedachtenis. Ze laten de fans stemmen om de setlist te bepalen. Die Power to the fans-setlist zullen ze in mei spelen. De organisatoren zullen een groot zeil met Jurgens foto aan de ingang hangen. “Die foto is al de hele provincie rondgegaan, op allerhande activiteiten. Iedereen kende Jurgen. Hij wordt echt gemist in de metalkringen.”

Zachtaardig publiek

Hoewel de metalfans er soms wat ruig uitzien, zijn de bezoekers erg zachtaardig, weet Pascal. “Vorig jaar is de politie langsgekomen omdat ze nog geen klachten ontvangen hadden. Ze vonden dat raar en kwamen checken of alles wel in orde was.” Een twintigkoppig securityteam houdt een oogje in het zeil. Het zijn maar enkele van de zestig medewerkers die het festival mogelijk maken.

Ook dit jaar is er voor elk wat wils in het genre. Er staan drie internationale bands geprogrammeerd, aangevuld met de Belgische metaltrots King Hiss. Daarmee gaat de affiche van doom metal, over stoner rock, metalcore en progressieve, naar black metal. “Onze headliner moeten we nog even geheimhouden tot in februari, maar het is een internationale topper. We konden zelf bijna niet geloven dat we die band hebben kunnen boeken.”

Kaarten kosten 22 euro in voorverkoop en zijn nu al te koop. Tip van de organisatie: wacht niet te lang, want de kans is reëel dat er aan de deur geen kaarten meer zijn. Vorig jaar was De Leest vooraf uitverkocht. Ook dit jaar kiest Headbanger’s Balls Fest voor de goede infrastructuur van De Leest en zijn er 600 kaarten te koop.

Bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20171218_03250446